Istorijat

Plivački savez Beograda osnovan je zajedničkom inicijativom tadašnjih beogradskih plivačkih klubova,i kao takav počinje da funkcioniše.Oformljena je plivačka liga Beograda,jedno od najmasovnijih takmicenja za mlade kategorije.Međutim 1990. godine savez bez sopstvenog izvora finansiranja prestaje da funkcioniše,ali velikim naporima tadašnjeg predsednika Slobodana Petrovića se ne gasi.

Posle decenije "vegetiranja",dolaze bolji dani za Plivački savez Beograda jer od 2000.godine ulazi u budžet Sportskog saveza Beograda pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.Na mesto predsednika ovog "novog" saveza dolazi gospodin Ivan Đordević.Oko sebe okuplja najeminentnije ljude plivačkog sporta u Beogradu i šire.Tako mu u obnavljanju saveza pomažu,prof. Matije Koprivica kao šef struke Plivačkog saveza Beograda i prof. dr.Branislav Jevtić redovni profesor plivanja na Fakultetu Sporta i Fizičkog Vaspitanja,Univerziteta u Beogradu.U rad saveza masovno se uključuju i svi beogradski klubovi kojih je sve više.

U ovom trenutku Plivacki savez Beograda čine 15 klubova i dve plivačke škole:

1. P.K. "Partizan"
  2. P.K. "11. April"
  3. P.K. "Beograd"
  4. P.K. "Crvena Zvezda"
  5. P.K. "Vracar"
  6. P.K. "Swim Star 2000"
  7. P.K. "Zlatni Delfin"
  8. P.K. "Free Style"
  9. P.K. "Zlatna Pirana"
  10. P.K. "Kolubara" – Lazarevac
  11. P.K. "Tri Delfina"
  12. P.K. "TEK" - Veliki Creljni
  13. P.K. "Stari Grad"-plivačka škola
  14. P.K. "Maraton"-plivačka škola
  15. P.K. "Zemun"
  16. P.K. "Nun"
  17. P.K. "TENT"

Plivački savez Beograda finansijski pomaže klubove prvenstveno plaćajuci deo termina na bazenima,nabavljajući klubovima osnovna sredstva za rad (staze,daske za plivanje,plovke za plivanje),takodje pomaže klubovima u organizaciji sopstvenih plivačkih mitinga.Savez je finansirao i odlazak reprezentacije Beograda (45 plivača) na plivački miting u Sehrfeherfar (Madjarska) za starije kategorije u 2001.godini,kao i odlazak mladih kategorija (47 plivača),na plivački miting "Čigota 2002" na Zlatiboru.

Savez u svojoj organizaciji ima obnovljenu plivačku Ligu Beograda,za koju su klubovi pokazali veliko interesovanje,što pokazuje i stalni rast broja učesnika.Na prvoj ligi 2001.godine učestvovalo je 190 plivača po kolu (bilo ih je četiri),na januarsko-februarskoj ligi 2002. učestvovalo je 230 takmičara po kolu,a na novembarskoj ligi 2002.godine nastupilo je rekordnih 290 takmičara po kolu.Takodje savez je organizator najvećeg plivačkog mitinga u Jugoslaviji "Beogradski pobednik", koji se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda,a ovaj miting je ušao u program manifestacija od znacaja za grad."Beogradski pobednik" je prvi put organizovan 2002.godine i postao je tradicionalna manifestacija u organizaciji Plivačkog saveza Beograda.

Da savez nije zaboravio na stručni kadar govori i to da je izdata brošura prof.dr.Branislava Jevtića "Obuka plivanja,metodsko uputstvo",takodje, organizovano je predavanje za širi auditorijum povodom Svetskog prvenstva u
Moskvi 2002., na kome su predavaci bili: prof.dr.Ivan Matkovic (Pogled iz Beograda),prof.dr Branislav Jevtić (Pogled iz Moskve),i direktni ucesnici prvenstva Nenad Miloš (trener) i Mladen Tepavčević (plivac).Na ovom predavanju
predstavljena je i video kaseta o osavremenjivanju plivanja,koju je Plivački savez Beograda uz stručne komentare prof.dr.Branislava Jevtića,sinhronizovao na srpski jezik i podelio trenerima iz svih klubova.